Floralia - tavaszünnep Gorsiumban

Floralia - tavaszünnep Gorsiumban

Flora istennő ünnepét élhetjük újra egy kétnapos időutazáson Gorsiumban április 29-én és 30-án. A rendezvény a császár fogadásával veszi kezdetét, és korhű felvonulással, majd gladiátorjátékkal folytatódik. A palettát sok más izgalmas ókori programok is színesítik.

Pannónia fontos szerepet játszott a Római Birodalom életében. Commodus császár és Helvius Pertinax császár meggyilkolása után a pannóniai légiók Septimius Severust, Felső-Pannónia helytartóját kiáltották ki imperátornak, és elkísérték Rómába, hogy átvegye a hatalmat. Ez a segítség az uralkodót és családját több évtizeden át ehhez a provinciához fűzte: számtalan formában fejezte ki háláját Pannónia iránt. 202-ben, amikor keleti hadjáratáról visszatért Rómába, hogy megünnepelje uralkodásának tízéves évfordulóját, akkor sem egyenesen a fővárosba ment, hanem feljött Pannóniába, így az első fogadása Gorsiumban történt – ezt a császári látogatást elevenítik fel a Floralián.

Különleges előadást láthatunk mindkét napon az ókori színháztérben Békétlenek címmel. Az alvilági komédia Arisztophanész A békák című darabja nyomán, Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa rendezésében, Keller János és Kelemen István színművészek, valamint fehérvári diákszínjátszók és a Szabad Színház művészeinek előadásában ígér felhőtlen szórakozást.

A római kori kultúrát, szokásokat hagyományőrző csapatok ismertetik meg a látogatókkal. Segítségükkel a látogatók betekintést nyernek az ókori kultúrába, megismerik a viseletüket, szokásaikat fegyverbemutatókon és animátorokkal irányított interaktív foglalkozásokon.

A múzeumpedagógusok izgalmas ókori játékokkal várják a gyermekeket: többek között a malom, a deltajáték, a célbadobás, a karikázás, a csiga- és kockajáték is kipróbálható a két nap során.  Aki pedig szeretne rómaivá válni, lehetősége nyílik beöltözni egy fotó erejéig a fotósaroknál.

A vásározók egész nap kínálják szebbnél szebb ókori kézműves portékáikat, méztermékeiket és színpompás virágaikat, de a látogatók elleshetik – sőt, ki is próbálhatják – az ókori kézművesség fortélyait. Akik pedig megéheznek a forgatagban, Apicius korabeli receptjei alapján készült ételekből összeállított kóstolón vehetnek részt.

Gorsium – a birodalom visszavár!

Részletes program itt!

Belépőjegyeit elővételben megveheti a Tourinform Irodában, a Szent István király múzeum Fő u. 10 sz. alatti épületében:

Belépőjegyek:
Florália (csak a rendezvényre, megvásárolható a helyszínen is):
Felnőtt: 1500 Ft/ fő
Kedvezményes: 750 Ft/ fő
Csoportos felnőtt (min. 10 fő): 1000 Ft/fő
Csoportos kedvezményes (min. 10 fő): 500 Ft/ fő
Családi(2 „fizető” felnőtt és 1 és/vagy 2 „fizető”, 18 életévét be nem töltött gyerek): 4000 Ft, minden további gyermek 750 Ft/fő
6 éves kor alatt és 70 év felett ingyenes

Florália – Pompeji kombinált jegy: (csak elővételben vásárolható)
Felnőtt: 3000 Ft/ db
Kedvezményes: 1500/ db
Családi(2 „fizető” felnőtt és 1 és/vagy 2 „fizető”, 18 életévét be nem töltött gyerek): 6000 Ft, minden további gyermek 1500 Ft/fő
6 éves kor alatt és 70 év felett ingyenes

A Gorsiumban váltott Pompeji vagy Florália belépőjegy felmutatásával 50 %-os kedvezménnyel tekinthető meg a Szent István király múzeum összes székesfehérvári kiállítóhelyére, 2017. március 25.-e és 2017. augusztus 20. közötti időszakban.

Külön buszok indulnak Floráliára!
Florália ünnepére külön buszok indulnak 2017. április 29-én és 30-án a Skála mögötti parkolóból az alábbi időpontokban:
Székesfehérvár- Tác, Gorsium: 9:45; 10:15
Vissza út:
Tác, Gorsium – Székesfehérvár: 16:00; 17:30

Buszjegy ára: 500 Ft/ fő egységesen, mely az oda-vissza utat tartalmazza.

Külön buszra csak a Tourinform Irodában válthatja meg jegyet.
A buszok korlátozott számú befogadóképessége miatt a helyeket a megváltott buszjegy esetében tudjuk biztosítani!