Jeges fagylaltok és forró hangulat júniusban Székesfehérváron

Jeges fagylaltok és forró hangulat júniusban Székesfehérváron

A 2024-es év díjazott fehérvári fagylaltjaival, valamint a Múzeumok Éjszakájának kultúrkavalkádjával, olasz dallamokkal, tanévzáró nagykoncerttel és jazzpéntekkel csap bele a nyárba Székesfehérvár! Hűvös desszertek és forró hangulat várja a látogatókat. Íme mindenből a legjobb!


Nem túlzás azt állítani, hogy Fehérvár jelentős fagyis-sütis nagyhatalom, hiszen szinte nincs olyan gasztronómiai verseny, ahonnan a fehérvári cukrászok ne hoznának el díjakat. Az idei évben is találhatnak a belvárosi fagylaltkínálatban olyat a látogatók, amelyet nagyon szerettek a szakma legjobbjai is! A történelmi belvárosban sétálva úton-útfélen teraszok, standok jeges pultjai kínálják jeges finomságaikat, melyek messze túlmutatnak a vanília-csokoládé-puncs hagyományos háromszögén.

A vattacukrostól kezdve a sárgadinnyés és sós karamellás finomságokon át a pisztáciás vagy éppen Rákóczi-túrós ízű fagylaltokig megszámlálhatatlan édesség között válogathat a vendég. Ezek között is kiemelkedik az idei évben kettő izgalmas finomság, melyeket az Év Fagylaltja 2024. versenyen értékelt a zsűri. Aki találkozik Damniczki Balázs fehérvári cukrászmester Szerenád névre keresztelt fagylaltjával, mindenképpen próbálja ki, ugyanis az alkotás a cukrászdák, kézműves fagylaltozók kategóriában bronzérmet szerzett. A karamellás mogyoró tonkababbal lehet az idei nyár fehérvári nagy fagyislágere! De a mentes fagyikra vágyóknak is van jó hírünk: ugyanezen a megmérettetésen szerzett bronzérmet a cukrászdák, kézműves fagylaltozók cukor, glutén-, laktóz- és tejfehérjementes kategóriájában a Krém cukrászda mestere, Kovács Roland. A rebarbarás makadámia azonban nem csak az intoleranciával élők számára lesz kedvenc – Székesfehérváron sétálva mindenkinek érdemes kipróbálni ezt a különleges, finom, hűvös desszertet!


A fehérvári fagylaltnak méltán van nagy híre országszerte, melyek mellé forró hangulatú programokat, igazi kultúrprogram-kavalkádot ajánlunk júniusban. Június 20-án a napfényes Itáliát varázsolja elénk az Alba Regia Szimfonikus Zenekar „Bel canto” – vagyis „szép ének” koncertjén, operaslágerekkel, nápolyi dalokkal és könnyed olasz nyáresti dallamokkal. Június 21-én este 18 órától a Zichy-liget színpadán egy nagy, közös tanévzáró koncerttel indítja Fehérvár a vakációt a diákok számára.

Június 22-én és 23-án a Múzeumok Éjszakája hívja rengeteg remek programra a látogatókat. Idén különösképpen Fehérvárra figyel mindenki, hiszen a rendezvény központi helyszíne lesz. Nem csoda, hiszen muzeális kincseink és gyűjteményeink felbecsülhetetlen értékkel bírnak. A „Gólpassz” tematika jegyében a góllövők mellett a passzokat adókra is figyelünk, nem csak a góllövőkre, vagyis a művészeti irányzatok előfutárait és legnagyobb alkotóit is közösen ünnepelhetjük ezen az estén. Fehérváron 1 belépővel látogathatunk 26 helyszínen közel 100 izgalmas programot, miközben egy jótettet is végrehajtunk az adománygyűjtő belépő karszalag megvásárlásával.  (www.fehervariprogram.hu) Az immár több mint két évtizedes rendezvénysorozat nem titkolt célja, hogy minél szélesebb kör érdeklődését keltse fel, így tárlataival és izgalmas kísérőprogramjaival kitűnő kulturális kalandot kínál mindenkinek, akár az Eb mérkőzések mellett is.


Ugyanezen a napon a Skanzenben 9-18 óra között a XX. Tűzzel-vassal Fesztivál forrósítja a hangulatot a késes és fegyverkovács mesterek országos találkozójával. Bemutatók, foglalkozások, kézműves vásár, népi játszótér, táncház várja a látogatókat. Június 28-án Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ a Fürdő sori épületében a Jazzpénteken 19 órától az Antal Gábor Trio ad koncertet.